27 Νοε 2013

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ. Συνέντευξη Τύπου για τις Συμβάσεις


Συγκροτούν κοινό μέτωπο στη μάχη των Συμβάσεων
Συνέντευξη Τύπου χτες στην Αθήνα. Κινητοποίηση στις 12/12 από το κλαδικό της Αττικής





Με αίτημα αιχμής την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και δουλειά με δικαιώματα, τα ταξικά σωματεία στον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, συντονίζουν τον αγώνα τους σε όλη τη χώρα, έχοντας επεξεργαστεί ενιαίο πλαίσιο πάλης. Για παράδειγμα, τα συνδικάτα διεκδικούν κατώτερο μισθό 970 ευρώ για υπαλλήλους υποδοχής και μαγείρους Α' στα ξενοδοχεία, 950 ευρώ για μαγείρους Α' και μπάρμαν στα επισιτιστικά καταστήματα και 990 ευρώ για τον τεχνίτη στα ζαχαρώδη.
Χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα Συνδικάτα του κλάδου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα, με τη συμμετοχή των επιχειρησιακών Σωματείων στην Αττική προειδοποίησαν ότι «από δω και πέρα η μεγαλοεργοδοσία θα έχει απέναντί της τους εργαζόμενους του κλάδου ενωμένους». Ταυτόχρονα, αναγγέλθηκε η διοργάνωση κινητοποίησης στην Αθήνα, την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στηνπλατεία Κλαυθμώνος, για την υπογραφή Σύμβασης στις ειδικότητες που καλύπτει.
Η ανάγκη του συντονισμού και της κλιμάκωσης, στη γραμμή που παλεύουν τα ταξικά συνδικάτα, προκύπτει και από τη στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Λίγη ώρα πριν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας, όπου η πλειοψηφία αποφάσισε να μην καταθέσει καμιά πρόταση για αύξηση των μισθών στις Συμβάσεις, διευκολύνοντας έτσι την εργοδοσία.
«Αν τώρα που είναι η καλύτερή τους χρονιά, που έχουν αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 14,4%, δε ζητήσουμε αύξηση, θα είναι σαν να ζητάμε μόνοι μας μείωση», υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη Τύπου των ταξικών συνδικάτων. Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις σε βάρος των εργαζόμενων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων διεμήνυσε στις τοπικές της ενώσεις να μην κάνουν δεκτή καμιά υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης.
Με δεδομένα τα παραπάνω, ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, Ν. Παπαγεωργίου, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: «Το αίτημά μας για υπογραφή εθνικών, κλαδικών ΣΣΕ είναι απάντηση στην ανάπτυξη που υπηρετεί τις ανάγκες μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών. Είναι απάντηση στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που συμπλέοντας με τις στρατηγικές επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας, πότε συμφωνεί και υπογράφει μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων και πότε αφήνει τον κλάδο χωρίς ΣΣΕ».
Από την πλευρά του, ο Στ. Πελλάης, πρόεδρος του Σωματείου της Κέρκυρας, αναφέρθηκε στις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία του νησιού, που είχαν ως αποτέλεσμα, μέσα στο καλοκαίρι, να υπάρχουν λιποθυμίες εργαζομένων. Ο Κυρ. Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου της Θεσσαλονίκης, στάθηκε στα όσα έγιναν το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, που, αν και δούλευαν με 100% πληρότητα, οι εργάτες ήταν απλήρωτοι από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Χτες, αμέσως μετά τη συνέντευξη, οι πρόεδροι των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων πήγαν στο ξενοδοχείο ATHENS CYPRIA, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη της συνδικαλίστριας και μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου Αττικής, Σβεντλάνα Χαρντίνα, η οποία απολύθηκε πρόσφατα.

ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου